donderdag 27 april 2023

2023-04 Frankrijk – Duitsland.


Zaterdag 1 april.

 Vandaag een slechte dag in Meymac, de hele dag regen en koud weer, dus kachel aan en lekker binnen blijven.
Vorig jaar troffen we het ook al niet echt met het weer en hadden we op 1 april sneeuw en zaten toen ook in deze regio, dus misschien volgend jaar deze regio op 1 april maar mijden.

Meymac  (45.52457,2.12803)

Zondag 2 april.
 
Het weer is niet veel beter, dus gaan we vandaag weer rijden, weinig van Meymac gezien helaas door het slechte weer, Janny is zelfs 2 dagen de camper niet uit geweest.
Via Aubusson, Auzances en Pionsat gaan we naar de camperplaats in stadje Saint-Éloy-les-Mines, mooi aan de rand van het stadje bij een klein meertje.


Saint-Éloy-les-Mines  (46.15656,2.83610)

Hier hebben we in 2007 ook al eens overnacht, het stadje heeft buiten de oude mijnschacht met het museum verder weinig te bieden en het museum is in de winter ook nog eens gesloten.
Saint-Éloy-les-Mines telt momenteel minder dan 4000 inwoners, in tijden dat de mijnen nog draaiden was dit bijna het dubbele, nu staat er op het terrein van de mijnen een grote fabriek van Rockwool isolatie.








Dinsdag 4 april.

 Deze dag doen we een kort ritje van 50 kilometer binnendoor naar het buurtschapje Saint-Marcel-en-Murat, hier hebben ze ook weer een camperplaats bij het dorp waar je redelijk rustig kan staan overdag.
Er is een tegenover de camperplaats een restaurant van Les Routiers en dat trekt aan het eind van de dag veel vrachtwagens die daar ook blijven overnachten, we hebben er niet echt veel last van gehad maar voor ons wel genoeg dat we morgen verder gaan rijden.

Saint-Marcel-en-Murat  (46.32183,3.00819)






Woensdag 5 april.
 
Nadat de laatste vrachtwagen is vertrokken gaan wij ook weer rijden, via Moulins, waar we de nodige boodschappen kopen voor de Pasen, rijden we naar het dorpje Beaulon naar de camperplaats aan het Loire kanaal.
Het is een camperplaats met een beperking tot maximaal 3,5 ton, maar wij hebben dat bord helaas niet gezien.
Een leuke plaats waar overdag regelmatig een bootje langs varen van de verhuurmaatschappij Locaboat Holidays, die bootjes zie je veel in deze kanaaltjes in Frankrijk en dat is vaak wel een beetje leuk vermaak omdat niet iedereen evengoed kan varen.
Dit is voor ons een leuke plaats waar we weer een aantal dagen blijven staan tot na Pasen.
We vermaken ons hier prima met bootjes kijken, fietsen en wandelen door de omgeving en stokbroodje halen bij de bakker in het dorp.

Beaulon  (46.60463,3.65845)





Dinsdag 11 april.
 
De Pasen zijn voorbij en de boodschappen raken op, dus tijd om weer verder te reizen, eerst rijden we nog wat oostwaarts naar Gueugnon en vandaar via Toulon-sur-Arroux naar Autun waar we boodschappen halen en LPG tanken.
Via Épinac rijden we verder over wat binnendoor wegen naar Veuvey-sur-Ouche aan het kanaal de Bourgogne, er zijn hier enkele plaatsen pal aan het kanaal waar het toegestaan is om een nacht met je camper te blijven staan en daar maken wij dankbaar gebruik van.

Veuvey-sur-Ouche  (47.18419,4.71709)


Woensdag 12 april.
 
Eerst had ik een route voor vandaag gepland van ongeveer 100 kilometer, maar door het slechte weer knopen we er toch nog een aantal kilometers bij aan en wordt het uiteindelijk ruim 250 kilometer.
Het eerste deel van de al geplande route laten we staan en gaat nog over binnendoor wegen, via Sombernon en Lamargelle rijden we naar  Marcilly-sur-Tille.




Vanaf hier pakken we de Route National wegen via Langres richting Nancy, voor Nancy slaan we af naar Toul en volgen vandaar een klein stukje van de rivier de Moezel naar het dorpje Liverdun.
Achter de camping van Liverdun aan de Moezel is een camperplaats waar we een paar nachtjes blijven.
De volgende dag willen we eigenlijk even op de fiets naar Nancy, echter is het weer niet zo heel mooi en besluiten we het vandaag maar met een wandeling door het dorp te doen.

Liverdun  (48.74637,6.05787)









Vrijdag 14 april.
 
Vanaf Liverdun volgen we de Moezel nog een stuk noordwaarts tot even ten zuiden van Metz, dan gaan we de Moezel over en gaan ten westen van Metz door landelijk gebied naar Thionville.
Ten noorden van Thionville gaan we naar de camperplaats van het dorpje Rodemack waar we een paar nachten willen blijven.

Rodemack  (49.46630,6.23190)

De volgende dag wandelen we het kleine dorpje met zijn stadsmuren door.








Zondag 16 april.
 
Eerst hadden we het plan gevat om morgen verder te reizen, maar omdat het watertappunt hier niet doet wat hij moet doen en ons water op dreigt te raken, gaan we toch maar vandaag verder.
Vanaf Rodemack is het nog 6 kilometer naar Mondorf-les-Bains waar we de grens met Luxemburg over steken, in Remich aan de Moezel tanken we onze dieseltank even lekker vol met goedkope Luxemburgse diesel, scheelt toch al snel ruim € 0.20 per liter met Duitsland.
Nadien volgen we de Moezel nog een stuk tot aan Trier om daar af te buigen naar het noorden, via Remich te oosten van Bitburg rijden we naar het dorpje Deudesfeld.



In Deudesfeld gaan we naar de camperplaats aan de rand van het dorp waar we al eens eerder waren geweest, gelukkig doet de watertap het hier wel en vullen eerst de watertank voordat we ons instaleren op de plaats.
Het is hier een leuk wandelgebied, dus vermaken we ons hier wel een paar dagen.

Deudesfeld  (50.10085,6.72918)



Dinsdag 18 april.
 
We hadden in gedachten nog een paar dagen in de Eifel te blijven en vandaag nog een 100 kilometer verder naar het noorden te gaan, maar we zitten toch nog op een hoogte van 500 meter, het is koud winderig en het zonnetje zit achter dikke donkere wolken, dus laten we de Eifel achter ons.
We hadden al met vrienden afgesproken om elkaar te ontmoeten, dus gooien we de route om en rijden nog een stukje binnendoor en gaan dan bij Blankenheim de snelweg  A1 op naar Keulen.
Bij Keulen moeten we nog een stukje omrijden omdat de brug over de Rijn is afgesloten voor verkeer zwaarder dan 3.5 ton, nog wel een poging gedaan om er toch tussen door te glippen maar helaas ging de slagboom voor onze neus dicht en moesten we alsnog om rijden.
Later in de middag komen we dan aan op de camperplaats in Coesfeld en is het gezellig vol op de camperplek zelf, maar voor de camperplek is een grote parkeerplaats waar ruimte genoeg is om een nacht te overnachten samen met nog een tiental campers.

Coesfeld  (51.95324,7.17417)

Woensdag 19 april.
 
S’morgens wandelen we met onze vrienden even door het stadje, drinken koffie en shoppen wat, Coesfeld centrum vinden wij niet echt interessant qua historische gebouwen.
Dus nadien besluiten we samen naar de camperplaats in het 12 kilometer verderop gelegen Darfeld te gaan, met vijf campers op de camperplaats een heel stuk rustiger dan Coesfeld.
De avondwandeling gaat langs het prachtige waterslot Darfeld wat op 500 meter van de camperplaats lig.

Darfeld  (52.02696,7.26473)






De volgende dagen maken we nog een paar leuke fietstochtjes door de omgeving, via Billerbeck gaan we langs slot Varlar en maken een rondje via het leuke dorpje Legden.
Ook komen we nog bij het ontspringen van de Overijsselse Vecht langs.




Billerbeck

Slot Varlar


Legden.




Zondag 23 april.
 
Nadat we zondag 23 oktober zijn gestart aan onze wintertrip, sluiten we het vandaag zondag 23 april, precies 6 maanden later af met de laatste etappe naar onze thuisbasis in Nieuwleusen.
We kijken met veel plezier weer terug op een hele fijne reis die zo goed als probleemloos is verlopen, in totaal ruim 7200 kilometer gereden en twee klein pech gevalletjes overwonnen 
wat we gelukkig zelf hebben kunnen fiksen.
Onder anderen de uitlaat stuk bij de motorrem, de flens wat tegen de motorrem aan zit is gaan scheuren, dus de flens er af geslepen en rond de pijp inkepingen gemaakt, de lipjes bijgebogen en met wat uitlaatkit ertussen de boel weer aan elkaar gezet.
Door een kleine lekkage bij de aansluiting van de niveau pot voor de stuurbekrachtiging in Portugal wat olie gekocht en het niveau weer op pijl gebracht.
Eén liter olie bij moeten vullen na 6000 kilometer te hebben gereden, dus daar is ie mooi zuinig mee geweest.
De komende maand gaan we niet op pad, dus ook geen nieuwe blog van ons.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten